Jak przechowywać tort w lodówce?

Odpowiednie przechowywanie tortu jest dla wielu osób stresującym zadaniem. Należy zadbać o tę kwestię jeszcze przed przyjęciem, gdy odbierzemy go z cukierni znacznie wcześniej, a także po imprezie, gdy okaże się, że kilka kawałków nam zostało. Zapewnienie odpowiednich warunków słodkim wypiekom pozwoli nam zjeść je w całości, bez konieczności wyrzucania pozostałości czy bez obaw o ich uszkodzenie. Jak przechowywać tort w lodówce, aby był bezpieczny? Dowiedz się już dziś!

jak przechowywać tort w lodówce

Jak przechowywać tort bezowy – ciasto odebrane z cukierni i co dalej?

Urodziny, rocznica, jubileusz – można wymienić wiele okazji, podczas których jednym z gości specjalnych jest tort. To rodzaj słodkości, która nie tylko jest uwielbiana przez małych i dużych, ale także pięknie prezentuje się na każdym stole. Z bitą śmietaną, z bezą, z owocami, z masą czekoladową – tak naprawdę możemy wybrać dokładnie taki smak, jaki najbardziej lubimy. Zamawiając wcześniej słodkości z cukierni lub decydując się na przygotowanie ich na kilka godzin przed przyjęciem, czy nawet dzień wcześniej, pozwoli nam na znacznie lepsze zorganizowanie czasu i wszystkich niezbędnych zadań do wykonania. Będzie to się również wiązać z mniejszym stresem.

Zacznijmy zatem od początku – tort przygotowany wcześniej samodzielnie lub odebrany z cukierni i co dalej? W przypadku zamówienia go poza domem istotny jest przede wszystkim właściwy transport. Etap ten dokładnie opisujemy w poniższym akapicie. Gdy już mamy przygotowany tort lub dotrzemy z nim na miejsce, konieczne jest zapewnienie odpowiednich warunków przechowywania w lodówce, aby przetrwał kilka godzin bez uszkodzenia.

Samo zburzenie kompozycji byłoby katastrofą, podobnie jak zepsucie masy owocowej czy kremu śmietankowego – te produkty wyjątkowo nie lubią wyższych temperatur. Śmietana szybko kwaśnieje, podobnie jak masy ze świeżymi owocami. Niestety należy to brać pod uwagę, szczególnie gdy impreza odbywa się w lecie – upał niekorzystnie działa na wszelkiego rodzaju wypieki, które wymagają niskiej temperatury przechowywania. Zatem koniecznie przygotuj miejsce w lodówce, zanim pojedziesz odebrać tort lub zaczniesz go przygotowywać.

Jak bezpiecznie przewozić tort?

Po odebraniu tortu z cukierni należy zadbać o jego bezpieczny transport. Warto skorzystać ze wskazówek otrzymanych w miejscu odbioru, jednak nie zawsze można na nie liczyć, dlatego konieczne jest wcześniejsze przygotowanie niezbędnych akcesoriów we własnym zakresie. Największym błędem jest przewożenie tortu w nieodpowiednim naczyniu, szczególnie gdy zdążyło się już nagrzać np. podczas jazdy samochodem. Sama podróż nie powinna trwać dłużej niż godzinę, gdyż po tym czasie masy mogą zacząć się rozpuszczać i tracić swoją świeżość.

Najważniejsze jest przewożenie tortu na płaskiej powierzchni, najlepiej w bagażniku lub między siedzeniami, gdyż trzymanie go na kolanach nie jest najlepszym i najbezpieczniejszym rozwiązaniem. Pudełko z wypiekiem powinno być dobrze zabezpieczone przed przesuwaniem się w trakcie jazdy. Dobrym pomysłem jest opakowanie termiczne, które pomoże utrzymać właściwą temperaturę. Oczywiście najlepiej transportować całość w takim stanie, w jakim odebraliśmy ją z cukierni – czyli tort w przygotowanym dla niego pudełku.

Jak przechowywać tort w lodówce – zadbaj o odpowiednie akcesoria

Podczas przechowywania tortu należy zadbać o odpowiednie akcesoria. Co powinno się w nich zaleźć? Przede wszystkim szklana patera o średnicy spodu ciasta, która będzie dla niego stabilną podstawą. Warto przechowywać ją przez kilka godzin w lodówce, dzięki czemu od razu będzie schłodzona, gdy tylko położymy na niej tort.

Tort należy przykryć odpowiedniej wielkości przykrywką, najlepiej pochodzącą z zestawu z podstawą, dzięki czemu całe opakowanie zapewni wzorową szczelność. Powietrze nie dostanie się do środka, dlatego też słodkości nie wyschną. Kawałki niezjedzonego tortu należy przykryć celofanem, folią aluminiową lub pergaminem, co będzie stanowiło dla nich dodatkową ochronę przed przenikaniem zapachów.

Tort – jak przechowywać i na co uważać?

Każdy tort powinien być przechowywany w lodówce, zarówno ten niezjedzony, jak i ten, który czeka na spożycie przez gości. Z oczywistych względów nie należy trzymać razem z nim produktów spożywczych, które mają intensywny aromat. Nawet na innych półkach, które są oddalone od siebie. Należy do nich między innymi kiełbasa, czosnek, cebula, ryba wędzona czy sery pleśniowe.

Bardzo ważny jest również czas przechowywania tortu w lodówce, gdyż nawet zapewnienie mu odpowiednich warunków nie zagwarantuje, że będzie dobry do spożycia przez nieograniczony czas. Pozostałe kawałki zawsze warto zjeść już na drugi dzień, aby nadal cieszyć się pysznym smakiem i mieć pewność, że nic się nie zepsuło. W innym przypadku najlepszym rozwiązaniem będzie rozdanie ciasta gościom po zakończonym przyjęciu, dzięki czemu każdy również chętnie je zje następnego dnia.

Jak przechowywać tort z bitą śmietaną i jak długo może leżeć w lodówce?

Już wiesz, jak przechowywać tort w lodówce. Teraz czas dowiedzieć się, jak długo może w niej pozostać. Wszystko zależy głównie od składników, jednak bardzo często liczba dni jest mocno ograniczona. Poniżej podajemy czas, jaki ciasto może spędzić w lodówce, oczywiście przy odpowiednim zabezpieczeniu i ustawieniu optymalnej temperatury przechowywania.

  • Ciasto z dodatkiem śmietany lub kremu – do 18 godzin,
  • Ciasto z bitą śmietaną – do 6 godzin,
  • Biszkopt bez masy – do tygodnia,
  • Ciasto z samymi świeżymi owocami – do 2 dni,
  • Ciasto z jogurtem lub serem – do 36 godzin.
  • Kruche ciasto – do 2 tygodni.

Czy można zamrozić tort?

Torty można mrozić, oczywiście z kilkoma wyjątkami i stosując się do ważnych zasad. Przede wszystkim ciasto może być zamrożone wyłącznie raz, dlatego po wyjęciu z zamrażarki należy je spożyć do końca. Najlepiej mrozić je w folii aluminiowej przy temperaturze -18 stopni Celsjusza przez maksymalnie 6 miesięcy.

Do wypieków, które można mrozić, należą:

  • torty lodowe,
  • ciasta francuskie,
  • serniki,
  • spody tortów,
  • biszkopty,
  • babeczki.

Jak kroić tort?

Dzielenie słodkiego wypieku na kawałki to nie zawsze proste zadanie, szczególnie piętrowego lub bogato zdobionego. Torty w masie cukrowej należy kroić od razu po wyjściu z lodówki. Te z kremem najlepiej wyjąć kwadrans wcześniej, co ułatwi krojenie, gdy postoją te kilka minut w temperaturze pokojowej. W przypadku dekoracji należy je w pierwszej kolejności usunąć (żywe kwiaty, figurki, toppery, cukrowe ozdoby), dzięki czemu krojenie będzie łatwiejsze. Niektóre z nich można sobie pozostawić na pamiątkę (np. z parę młodą ustawioną na szczycie tortu weselnego), jeśli zostały wykonane ze sztucznych materiałów. Pamiętajmy o przecieraniu ręcznikiem papierowym noża przed krojeniem każdego kolejnego kawałka, co pozwoli usunąć resztki biszkopta czy masy z poprzedniego.

FAQ:

1. Jak przechowywać tort?

Tort najlepiej przechowywać w lodówce, w naczyniu z przykryciem, które zapewni szczelność. Dodatkowo można kawałki ciasta owinąć folią aluminiową, celofanem lub pergaminem. Należy pamiętać o usunięciu z lodówki produktów spożywczych o intensywnym zapachu, na czas przechowywania słodkości. Mowa o cebuli, czosnku, kiełbasie, serze pleśniowym czy rybie wędzonej.

2. Czy można mrozić ciasto?

Większość ciast można mrozić przez maksymalnie pół roku. Wśród nich można wymienić serniki, torty lodowe, biszkopty czy babeczki.

3. Jak długo można przechowywać torty w lodówce?

Wszystko zależy od składników. Ciasta z owocami można przechowywać w lodówce maksymalnie dwa dni, z bitą śmietaną do 6 godzin, z kremem do 18 godzin, z jogurtem lub serem do 36 godzin, kruche i ze świeżymi owocami do 2 dni, a biszkopt bez masy do tygodnia.

Opinie klientów zobacz: wszystkie opinie

Twoja opinia może być pierwsza.

Pokazuje 0-0 z 0 opinii