Ile kosztuje mały tort?

Tort to główny gość stołu podczas różnych przyjęć. Ten rodzaj słodkiego wypieku sprawdzi się podczas wielu okazji i będzie znakomitą atrakcją dla dużych i małych uczestników imprezy. Czy warto przygotować go samodzielnie, czy może lepiej powierzyć to zadanie doświadczonym cukiernikom? Wszystko zależy od Twoich umiejętności i budżetu. Dowiedz się już dziś, ile kosztuje mały tort i od czego zależy jego cena.

Tort – zamówić w cukierni czy zrobić samodzielnie?

Samodzielne przygotowanie tortu może być wielką frajdą, jednak jednoznacznie jest to także spore wyzwanie, szczególnie dla osób, które nie mają doświadczenia. Ten rodzaj wypieku wymaga wprawy i umiejętności dotyczących nie tylko pieczenia słodkości, ale również ich dekorowania. Cały urok tortu tkwi w pięknym i atrakcyjnym zdobieniu, które można dopasować do okazji, wybierając odpowiedni motyw.

Dekoracje mogą nawiązywać do ulubionych zainteresowań solenizanta czy mieć związek z wydarzeniem, które świętujemy. Nie bez powodu ozdabianie tortów jest uznawane za prawdziwą sztukę i nie każdy czuje się na siłach, aby podołać temu wyzwaniu, gdyż tak naprawdę proces przygotowania wypieku dzieli się na kilka etapów – wszystkie z nich są równie istotne. Liczy się odpowiednia proporcja składników, czas pieczenia, kolejność dekorowania, a także optymalne warunki przechowywania wypieku.

Właśnie ze względu na tak wiele komplikacji i trudności może się okazać, że znacznie korzystniejszym i bezpieczniejszym rozwiązaniem będzie zamówienie tortu w cukierni. Samodzielnie przygotowanie ma sens, gdy dysponujesz odpowiednią ilością czasu, jesteś cierpliwy/-a, lubisz pieczenie i masz zdolności manualne, a także możliwość do przechowywania wypieku w odpowiednich warunkach, zarówno przed, jak i po przyjęciu, gdy nie zostanie zjedzony w całości.

Zaletą samodzielnego przygotowania tortu jest z pewnością ogromna satysfakcja, gdy wszystko pójdzie z planem. Ponadto kolejnym plusem jest możliwość zaoszczędzenia pieniędzy, choć na koszt tortu zamówionego w cukierni może wpłynąć wiele czynników, przez co w ostatecznym rozrachunku może się okazać, że będzie to tańsza opcja. Dlaczego? W przypadku wykonywania skomplikowanych zdobień konieczny będzie zakup wielu składników, których z pewnością nie wykorzystasz w pełni i część z nich pozostanie, a do ich ponownego wykorzystania możesz nie znaleźć okazji. Warto zatem wszystko dobrze przeanalizować, w czym z pewnością pomoże Ci czytany artykuł.

Powinieneś też zawsze rozważyć najczarniejszy scenariusz – co jeśli coś pójdzie nie tak? Powstanie zakalec, braknie składników lub dekoracja odpadnie, zanim tort zostanie zaserwowany gościom? Jego samodzielnie przygotowanie to także ogromny stres i szereg niewiadomych, dlatego zdecydowanie warto rozważyć zamówienie wypieku w godnym zaufania miejscu.

Kiedy zamówić tort w cukierni?

Jeśli ostatecznie zdecydujesz się na zamówienie tortu w cukierni, pamiętaj, żeby nie zostawiać tego na ostatnią chwilę. Doświadczeni cukiernicy to magicy, którzy faktycznie są w stanie wyczarować prawdziwe cuda, jednak również potrzebują na to czasu. Dotyczy to nie tylko samego pieczenia i stygnięcia ciasta, ale także mniej lub bardziej skomplikowanego dekorowania, które zawsze wymaga precyzji. Zatem zamówienie tortu w cukierni z wyprzedzeniem to jedno, a sam wybór wypieku to drugie.

Nawiązując do powyższego, dużą zaletą zamówienia tortu w cukierni jest możliwość wyboru odpowiedniego dla siebie i gości smaku oraz samego sposobu dekorowania. Profesjonalni cukiernicy bez problemu będą w stanie przygotować wymarzony wypiek, zarówno jeśli chodzi o jego smak, jak i wygląd. Ponadto przy wyborze sprawdzonego miejsca można mieć pewność, że wszystko pójdzie zgodnie z planem i nie zaliczymy żadnej wypiekowej wpadki.

Zatem kiedy zamówić tort urodzinowy bądź z innej okazji? Warto udać się do cukierni bądź złożyć zamówienie drogą on-line najszybciej jak to możliwe. Zatem najlepiej zrobić to wtedy, gdy tylko taki pomysł pojawi się w głowie. Cukiernicy radzą, aby najpóźniej zamawiać wypieki minimum 2 dni przed uroczystością, gdyż samo przygotowane tortu może zająć nawet 15 godzin. Jak to możliwe? Wystarczy podsumować czas potrzebny na konsultację, zakupienie i skompletowanie niezbędnych składników, pieczenie ciasta i przygotowanie kremów, przełożenie tortu oraz udekorowanie.

W naszej cukierni E-tort możesz zamówić tort bez konieczności wychodzenia z domu na wskazany adres, gdyż proces zamówienia odbywa się on-line. Możesz zdecydować o kolorze biszkopta, dodatkach, smaku czy napisie na torcie. Dodatkowo wystarczy w formularzu podać swoje dane oraz ilość osób, od której zależy wielkość tortu.

Przeczytaj także: Ile kosztuje tort na 18. urodziny? 

Tort mały – ile kosztuje i co wpływa na jego cenę?

Średnia cena za 1 kg tortu wynosi około 95 zł. Można również przyjąć, że tradycyjny kawałek waży ok. 100 g, zatem dla przykładu tort dla 10 osób będzie ważył około 1 kg, a dla 20 osób dwa razy więcej, czyli około 2 kg. Mały tort, ważący kilogram to znakomita opcja na mniejsze przyjęcie, czyli kameralne spotkanie ze znajomymi.

Jednak warto pamiętać, że są to tylko uśrednione wartości, gdyż ostateczna waga czy cena zależy od kilku czynników, które należy wziąć pod uwagę podczas składania zamówienia. Wśród nich można wymienić:

  • rodzaje owoców wykorzystanych do dekoracji – zwykle egzotyczne gatunki są znacznie droższe niż sezonowe,
  • rodzaj kremu, który również jest droższy niż przekładanie ciasta bitą śmietaną,
  • dodatek alkoholu,
  • sposób dekoracji – im bardziej skomplikowane zdobienie tortu, tym wyższa cena,
  • dodatkowe elementy w postaci figurek czy świeczek.

Na jakie okazje warto zamówić lub przygotować tort?

Zdecydowanie najpopularniejsze są torty urodzinowe, które jak sama nazwa wskazuje, są przygotowywane z okazji urodzin. Jednak wydarzeń do wspólnego świętowania i możliwości pałaszowania pysznych słodkich wypieków jest znacznie więcej. Zwykły tort można zamówić nawet z okazji rocznicy ważnego wydarzenia, a także na baby shower, Chrzest czy Komunię. Oczywiście tortu nie może zabraknąć na weselu czy też na okrągłej rocznicy ślubu bądź jubileuszu z innej okazji. Często słodkimi wypiekami witamy osoby, które wróciły z dłuższego pobytu za granicą.

Przeczytaj także: Ile może stać tort bezowy? Zasady przechowywania

FAQ:

1. Ile kosztuje mały tort w cukierni?

Koszt małego tortu w cukierni może wynieść około 100 zł, gdyż zwykle średnia cena za 1 kg wynosi właśnie sto złotych. Jest to idealna propozycja na przyjęcie z udziałem 10 osób, gdyż taki tort można podzielić na około 10 kawałków po 100 gramów każdy.
 

2. Zamówić czy przygotować tort samodzielnie?

Tort można przygotować samodzielnie, co wiąże się z dużą satysfakcją, ale również ze stresem. Takie wyzwanie wymaga dużo cierpliwości, umiejętności i manualnych zdolności, dlatego nie każdy czuje się na siłach, żeby mu podołać. W takich chwilach warto zamówić tort w cukierni, dzięki czemu będziemy mieć pewność, że wszystko pójdzie zgodnie z planem.
 

3. Co wpływa na cenę tortu z dekoracją?

Na cenę tortu na urodziny czy na inną okazję wpływa przede wszystkim jego waga, a także sposób dekorowania, dodatkowe figurki, a także przygotowane masy i owoce, w przypadku których droższą opcją będzie egzotyczna marakuja i ananas niż sezonowe truskawki i maliny.

Opinie klientów zobacz: wszystkie opinie

Twoja opinia może być pierwsza.

Pokazuje 0-0 z 0 opinii