Ile może stać tort bezowy? Zasady przechowywania

Tort bezowy to jeden z pyszniejszych deserów i trudno znaleźć osobę, która nie skusiłaby się na jego kawałek. To bardzo popularny wypiek, uznawany za jeden z najelegantszych i nadających się niemal na każdą okazję. Beza jest lekka, pyszna, a w połączeniu z kremem czy owocami staje się eksplozją smaku. Jednak nie zawsze jesteśmy w stanie zjeść ciasto w całości. Zatem ile może stać tort bezowy w lodówce i jak należy go przechowywać, aby jak najdłużej zachował swoją świeżość? Dowiedz się już dziś!

ile może stać tort bezowy

Tort bezowy – samodzielne przygotowanie

Tort bezowy możesz zamówić z cukierni lub przygotować samodzielnie. Poziom trudności oceniany jest zwykle jako łatwy lub średni, w zależności od Twojego indywidualnego doświadczenia w tworzeniu słodkich wypieków. Składa się z kilku etapów, a w każdym z nich potrzebne są inne składniki. Bezę przygotujesz z białek, cukru, mąki ziemniaczanej i soku z cytryny. Natomiast w celu wykonania pysznego kremu możesz połączyć między innymi serek mascarpone i śmietankę 30% z dodatkiem cukru waniliowego. Gotowy tort z masą warto uzupełnić świeżymi owocami sezonowymi. Mogą to być maliny, borówki, truskawki, winogrona, marakuja czy porzeczki.

Tort bezowy z cukierni na zamówienie – gotowy wypiek na każdą okazję i bezpieczny transport do domu

Gdy nie czujesz się na siłach w tworzeniu słodkich arcydzieł, zawsze możesz skorzystać z innego rozwiązania i udać się do cukierni w celu zamówienia tortu bezowego. Mistrzowie cukiernictwa z pewnością zaproponują Ci wypiek, który spełni wszelkie oczekiwania i potrzeby, jednak niezależnie od jego rodzaju, zanim zaserwujesz go swoim gościom, również będzie niezbędne jego odpowiednie przechowanie.

Sam bezpieczny transport do domu może stanowić duże utrudnienie. Warto skorzystać z profesjonalnego opakowania, w którym cukiernia przygotuje wypiek do odbioru, a także obrać najkrótszą drogę, gdyż podróż nie powinna trwać dłużej niż godzinę, najlepiej maksymalnie do 30 minut. Pudełko z ciastem powinno być ustawione całkowicie na płasko i dobrze zabezpieczone przed przesuwaniem się na boki czy przechylaniem. Zaniedbanie tej kwestii mogłoby się skończyć katastrofą dla całej pieczołowicie wykonanej kompozycji. Ponadto opakowanie warto włożyć do torby termicznej, która utrzyma właściwą temperaturę dla wypieku.

Przeczytaj także: Ile kosztuje tort bezowy?

Prawidłowe przechowywanie tortu bezowego – dlaczego jest tak ważne?

Delikatna struktura tortu bezowego sprawia, że łatwo go uszkodzić. Beza może się złamać lub ukruszyć, przez co straci swój urok, choć w smaku nadal będzie pyszna. Właśnie z tego względu tak ważne jest odpowiednie przechowywanie wypieku, co dotyczy zarówno czasu po przygotowaniu, a przed podaniem, jak i kawałków, które zostały niezjedzone. Nie zawsze uda się, aby tort bezowy został spałaszowany do ostatniego okruszka, szczególnie gdy zdecydujemy się na zrobienie piętrowego wypieku, z dużą ilością kremu i owoców. Jednak warto wiedzieć, że sposób przechowywania zawsze będzie taki sam – bez względu na to, czy mówimy o czasie przed, czy też już po przyjęciu.

Z uwagi na fakt, że większość tortów bezowych ma kilka warstw lub też w przypadku, gdy planujemy wykonać popularną bezę Pavlova i na samym wierzchu wypieku poukładać świeże owoce, powinniśmy pamiętać o przechowywaniu deseru w odpowiedni sposób, który nie naruszy całej konstrukcji.

Poza ostrożnym obchodzeniem się z tortem bezowym należy również zadbać o odpowiednie warunki podczas jego przechowywania, a w szczególności w lecie, gdy towarzyszą nam upały nie tylko na zewnątrz, ale również w domowych pomieszczeniach. Masa śmietanowa szybko kwaśnieje, a to z kolei może całkowicie zepsuć przyjęcie.

Przeczytaj także: Jak przechowywać tort w lodówce?

Jak przechowywać tort bezowy – zadbaj o odpowiednie akcesoria

Zanim włożymy tort bezowy do lodówki, koniecznie przygotujmy akcesoria, które to ułatwią. Przede wszystkim z pewnością przyda się odpowiednie naczynie, najlepiej specjalna szklana patera o prawidłowej wielkości, której średnica powinna być większa niż spód deseru. Przed położeniem na niej ciasta i schowaniem do lodówki, można ją samą w niej schłodzić, co jest jeszcze bezpieczniejszym rozwiązaniem dla deseru bezowego.

Ponadto już po nałożeniu na nią ciasta, warto zadbać o szczelną pokrywę, która również będzie odpowiedniej wielkości, aby nie naruszyć konstrukcji wypieku. W ten sposób nie dostaną się do wnętrza zapachy innych produktów przechowywanych w tym samym momencie w lodówce. Zdecydowanie warto usunąć z niej artykuły spożywcze o intensywnym zapachu. Mowa między innymi o kiełbasie, cebuli, serach pleśniowych, rybach wędzonych oraz czosnku.

Jeśli zastanawiamy się nad prawidłowym przechowywaniem niezjedzonych kawałków tortu bezowego, to również można je schować w ten sam sposób lub wykorzystać mniejsze opakowania i przykryć je folią aluminiową.

Przeczytaj także: Jak odpalić racę na tort?

Ile może stać tort bezowy w lodówce?

Nie zaleca się przechowywania tortu bezowego przez długi czas w lodówce ze względu na użyte składniki. Dlatego też samą bezę warto przygotować dosłownie kilka godzin przed podaniem ciasta, a nie np. dzień wcześniej, co często robi się w przypadku innego rodzaju wypieków. Dzięki temu będziemy mieć większą pewność, że nic się z nim nie stanie do czasu przyjęcia. Dodatkowo piętrowa beza zajmuje sporo miejsca, dlatego wcale nie jest taka łatwa i wygodna w przechowywaniu.

Ile może stać tort bezowy w lodówce? Z pewnością czas ten jest mocno ograniczony z uwagi na użyte składniki. Generalnie można przyjąć, że ciasto z bitą śmietaną lub dodatkiem kremu może być przechowywane w niskiej temperaturze do 18 godzin.

Jak przechowywać bezę?

Jeśli zdecydujesz się na samodzielnie zrobienie tortu bezowego i chcesz przystąpić trochę wcześniej do jego przygotowania, to musisz wiedzieć, że gotową bezę, od której należy zacząć, można przechowywać bez przykrycia przez 1-2 dni w temperaturze pokojowej. Samo dekorowanie kremem i owocami należy jak najbardziej odłożyć w czasie, a najlepiej zrobić to tuż przed podaniem deseru na stół. To znacznie lepsze rozwiązanie niż odstawienie ciasta do lodówki jeszcze przed przyjęciem. Jeśli jednak planujemy bezę przechowywać dłużej, to warto wiedzieć, że można ją trzymać maksymalnie do dwóch tygodni w szczelnie zamkniętym pojemniku.

FAQ:

1. Tort bezowy – ile może stać w lodówce?

Niestety tortu bezowego nie można trzymać w lodówce w nieskończoność. Jeśli zależy nam na zachowaniu jak najdłuższej świeżości wypieku z kremem z dodatkiem śmietany, to czas ten wynosi maksymalnie 18 godzin od momentu schowania do lodówki.

2. Z czego składa się tort bezowy?

Tort bezowy wykonuje się z połączenia białek, cukru, mąki ziemniaczanej, dodając do starannie wymieszanych składników sok z cytryny. Najczęściej ma kilka warstw, w których bezę przekłada się kremem wykonanym z mascarpone, śmietanki 30% z dodatkiem cukru waniliowego. Na wierzchu można poukładać świeże owoce, które będą smaczną dekoracją. Najlepiej sprawdzą się truskawki, maliny, borówki, porzeczki, winogrona czy marakuja.

3. Jak długo można przechowywać samą bezę?

Samą bezę bez żadnego kremu można przechowywać do dwóch dni po upieczeniu. Natomiast jej uzupełnienie masą i dekorowanie owocami warto odłożyć w czasie i zrobić tuż przed przyjęciem, dzięki czemu sam tort bezowy będzie doskonałym połączeniem chrupkiej bezy, aksamitnej masy i świeżych owoców, które stanowią znakomite dopełnienie słodkiego deseru.

Opinie klientów zobacz: wszystkie opinie

Twoja opinia może być pierwsza.

Pokazuje 0-0 z 0 opinii